vrijdag 29 augustus 2008

Vanessa Neuerburg - Kuddegedrag op kantoor

Bij het Bureau Evenementen van Naturalis bedenken wij hoe we onze zakelijke klanten een mooie aanbieding kunnen doen met een link naar de tentoonstelling Wildebeesten. Bij alle evenementen die we ontwikkelen willen we graag het museum betrekken, bijvoorbeeld met een rondleiding voor de gasten van het bedrijf. En omdat Wildebeesten onze grote familietentoonstelling is, willen we dat thema zoveel mogelijk laten terugkomen. Zelfs in de hapjes die we gaan serveren als bedrijven een zaal bij ons huren, proef je de Tanzaniaanse sfeer. Zo kun je straks KUKU NA NAZI krijgen: in kokos gemarineerde kip op naanbrood. Of MASALE: gefrituurde poon met yoghurt dip.

Mijn favoriete dieren zijn vogels. Daarom wilde ik graag op de foto met een ooievaar, deze staat in onze Galerie in het Pesthuis.In Wildebeesten is alleen een gier te zien, maar op de Serengeti komen ook ooievaars langs. Het zijn trekvogels die vanuit onder andere Nederland naar Afrika vliegen.

Een tentoonstelling over de natuur en de wilde beesten in Afrika zal de toeristische markt aanspreken. Mensen die ernaar toe op reis willen of er juist zijn geweest, kunnen in Wildebeesten de sfeer proeven – en dat zonder vliegticket. Daarom willen we reisbureaus aanbieden dat ze Afrika-informatiedagen in Naturalis kunnen organiseren tegen een bepaalde korting. Ook voor fotografen en filmers is Wildebeesten een aantrekkelijke tentoonstelling, omdat er een belangrijke rol is weggelegd voor de filmbeelden van de beroemde natuurfilmer Hugo van Lawick. Hoe kijkt hij tegen de Serengeti aan, met zijn blik als filmer? Voor deze doelgroep willen we bijvoorbeeld fotografieworkshops gaan organiseren.

Voor het bedrijfsleven is bioloog Patrick van Veen bezig om een Serengeti business game op poten te zetten, samen met de Hugo van Lawick Foundation. Die stichting is opgezet door Hugo’s broer Godi van Lawick. De foto’s en films van Hugo van Lawick worden gebruikt om kinderen in Tanzania les te geven over de natuur in hun land. De opdracht voor de business game is dan ook een lesprogramma te maken om kinderen te leren dat ze korte termijn visie (jagen op wild) moeten gaan vervangen door de lange termijn visie (natuurbehoud). Bedrijven kunnen het doen als afdelingsuitje of als teambuilding. Een bezoek aan Wildebeesten zit natuurlijk ook in het programma. Ik vind het een hele mooie samenwerking, een bundeling van krachten!

Patrick van Veen gaat ook workshops geven over kuddegedrag. Er is heel veel te vertellen en te ontdekken over het gedrag van de grote kuddes gnoes die over de Serengeti trekken. Ook andere dieren worden door het kuddegedrag beïnvloed. Het grappige is dat Patrick die lijn doortrekt naar ons mensen. Hij ontwikkelt de workshop kuddegedrag speciaal voor het bedrijfsleven. Hoe onderscheid je je van de massa, en wanneer is het handig om met de groep mee te gaan? Het lijkt mij een hele leuke sessie waar ik erg benieuwd naar ben! En die workshop gaan we tijdens Wildebeesten aan onze zakelijke klanten aanbieden.

Wat ik leuk vind om te begeleiden, zijn onze Goede Doelendagen. In een relatief rustige maand als november, bieden wij goede doelenorganisaties het museum gratis aan zodat zij hun donateurs in de watten kunnen leggen. Dit jaar zijn Save The Children en het Liliane Fonds onze gast. Zij kunnen in Naturalis hun donateurs persoonlijk bedanken en tegelijkertijd hun eigen Afrikaanse of Tanzaniaanse projecten belichten. Wij krijgen in ruil daarvoor extra publiciteit bij de achterban van deze organisaties. Onze doelstellingen liggen vaak in het verlengde van elkaar en we versterken elkaars imago zo op een mooie manier.
Dit zijn dus allemaal projecten die gaan lopen als Wildebeesten is geopend. Ik denk al wel vanaf het begin mee over de invulling van de tentoonstelling. Maar vooral in de uitvoering, als het eenmaal draait, kom ik in actie. Nu eerst de officiële opening voor genodigden op 9 oktober. Ik ben betrokken bij de invulling, hoe maak je er een feestje van, hoe organiseer je het, hoe regel je de logistiek, de hapjes en drankjes. De plannen zijn gemaakt, en ik weet zeker dat het echt een denderende opening wordt, helemaal in de stijl van Wildebeesten!