maandag 24 november 2008

Sofia Khachatrian - Helemaal verliefd op Wildebeesten

De zaal van Wildebeesten is mijn favoriete zaal, als suppoost-coordinator ben ik blij als ik er mag staan. Ik ben er helemaal verliefd op. Het is ook een van de meest overzichtelijke zalen, je weet meteen waar het over gaat.

Het is leuk voor kinderen en voor volwassenen. Het paneel waarmee je de filmfragmenten kunt regisseren leek mij in het begin wat moeilijk. Maar ik zag zelfs een meisje van een jaar of 9 ermee bezig. Dus dat is geen probleem voor die kinderen. En de filmbeelden zijn heel mooi, zeker met die hele groep dieren op de voorgrond: net alsof je echt op de Serengeti bent. Ik sprak een echtpaar dat heerlijk een half uur heeft gezeten op het bankje voor het filmscherm. Ze zaten daar echt uit te rusten van het museumbezoek en te genieten van de overgang tussen dag en nacht, regen en droogte.

Ik heb namens de suppoosten vanaf het begin in de projectgroep meegepraat. Dat was erg leuk: iedereen gaf zijn mening, daar werd ook goed naar geluisterd. Er was zoveel enthousiasme van alle betrokken afdelingen. Van heel simpele ideeën kun je samen iets fantastisch maken.
Waar ik goed op gelet heb tijdens die overleggen, is de veiligheid voor het publiek. Zo was er in het begin een idee om regisseursstoelen neer te zetten op heel hoge poten. Dat is toch wat gevaarlijk als kinderen daarop klimmen of tegenaan lopen, dus dat idee is niet verder uitgewerkt. Een ander voorstel was een veldje te maken met echt gras van de Serengeti, op ooghoogte zodat kinderen het konden aanraken. Je zou dan kunnen voelen hoe hoog of stug het gras is, dat de gnoes en de zebra’s eten. Ik was bang dat dat veel rommel zou geven en dat kinderen erop zouden klimmen. Bovendien was er het praktische probleem van de verzorging en het feit dat er beestjes in konden komen die weer funest zijn voor de opgezette dieren. Dus er is geen gras gekomen. Nu liggen er hooibalen, die geven aan hoeveel gras er jaarlijks opgegeten wordt en hoeveel er door brand verloren gaat.

Je ziet heel veel kinderen rondlopen met de ‘Doe de Gnoe’-hoorns op hun hoofd. Dat speurspel is erg populair: het is makkelijk, het duurt niet zo lang en je kunt meteen aan het knutselen met het petje. Ik sprak een jongen die er zelfs zijn spreekbeurt over deed. Het uitgebreide speurspel met de kaart van de Serengeti en de Naturalispet wordt ook wel verkocht, maar minder. Misschien is het nog niet zo duidelijk dat je die pet er gewoon bij krijgt en mee naar huis mag nemen.

Waar ik veel positieve reacties op krijg van bezoekers, is onze actie met Beeld en Geluid in Hilversum. Bij een bezoek aan Naturalis krijgt elk gezin gratis een voucher voor een bezoek aan Beeld en Geluid. Dezelfde actie loopt bij Beeld en Geluid: daar krijg je een gratis voucher voor Naturalis. Mensen vinden dat een goede actie, het bespaart ze een kaartje voor een ander museum en dat is mooi meegenomen. De actie loopt nog tot 4 januari dus ook in de kerstvakantie.