vrijdag 3 oktober 2008

Sandra Konings - Je neus begraven in een leeuwenhuid

Bij de afdeling Educatie bedenken we van alles wat voor kinderen leuk is om te doen en waar ze tegelijk wat van opsteken. Of omgekeerd… Ik heb vanaf het begin meegedacht over Wildebeesten. Daarbij let ik er vooral op dat er voor kinderen genoeg te doen is.

Kinderen gebruiken al hun zintuigen: ogen, oren, handen. Het is dus belangrijk dat ze ook dingen kunnen aanraken. Ik wilde heel graag dat ze een krokodil konden aanraken. De krokodillen uit de collectie van Naturalis zijn hier te kwetsbaar voor en te belangrijk voor onderzoek. Toch is het gelukt en kun je straks een echte krokodil aanraken. Hein heeft een andere krokodil geleverd, die ook nog eens heel spannend in een doos zit. Door de gaten kun je hem van heel dichtbij bekijken en zijn huid en tanden voelen.
Mijn favoriete object is de Landrover. Dat is een geweldig ding want je mag er lekker van alles mee doen: de motor en de radio aanzetten en... je kunt je helemaal voorstellen hoe het is om in zo’n jeep over de Serengeti te rijden. Ook leuk voor de ouders! En een perfecte plek om een foto van jezelf op safari te maken.
We vertalen een familietentoonstelling graag naar een speurspel. Met zo’n spel kun je de tentoonstelling op een leuke en actieve manier leren kennen.Voor Wildebeesten hebben we er zelfs twee gemaakt, er is er ook eentje voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Dat is ‘Doe de gnoe’. Je zet je gnoehoorns op en voelt je helemaal gnoe. In de zaal volg je het spoor van het gnoetje en kun je vooral veel doen: sluipen, springen, voelen…

Voor kinderen die wel kunnen lezen is er een ander spannend speurspel waarmee je Wildebeesten ontdekt. Je krijgt er een echte Naturalispet bij! Dezelfde landkaart die op de vloer ligt, zit ook in het speurspel. Je gaat op safari en maakt allerlei opdrachten. Die opdrachten verzin ik zelf. Ik heb er hele leuke tekeningen bij laten maken door illustrator Geert Rombout. Mijn favoriete cartoon is de gnoe met zijn pyromane grijns.

Omdat dat bij de vorige tentoonstelling over Apen zo’n succes was, kunnen kids nu weer komen knutselen. Dit keer is het ‘Knutsel je wild(ebeest)’. Elke middag tijdens de schoolvakanties kun je zelf je eigen zonsondergang op de Serengeti maken. Je kiest je favoriete dieren uit die je er in wilt hebben. Er zit ook een kist bij met huiden en schedels van al die dieren. Meestal mag je in Naturalis de dieren niet aanraken – nu wel! Dus je kunt je neus begraven in een leeuwenhuid of een kusje geven aan een zebra.

Wat ik wel lastig vind , is dat tot op het laatst alles nog veranderen kan. Het definitieve ontwerp was toch niet helemaal definitief... En het kan onbelangrijk lijken dat een groene knop rood wordt, maar als dat fout in het speurspel staat, komen de kinderen er niet meer uit. Of er staat een opdracht in: zoek uit hoeveel neerslag er valt in maart, en dan blijkt het antwoord opeens niet meer in de tentoonstelling terug te vinden te zijn. Nu gaat het speurspel naar de drukker, dus er kan echt niets meer veranderen!
Het leukste van alles vind ik het samenwerken met heel veel groepen mensen van Naturalis. Je ziet het in de loop van de weken groeien. Samen maken we iets superleuks!

Geen opmerkingen: